Nokkospestoleipää ja yrttiteetä mustikkahunajalla

 Julkaisu sisältää affiliate-linkkejä, jotka ovat merkityt *-merkillä

Tänään oli viimeinkin  viileämpää ulkona ja sehän innosti ottamaan jauhot ja leivontavälineet esille. Olin jo jonkin aikaa suunnitellut tehdä vaaleaa leipää, johon laitan nokkospestoa väliin. Sitten ei muuta kuin tuumasta toimeen.👍 Esittelyssä siis ovat nyt nokkospesto, kotona leivottu leipä , yrttitee ja maustetut hunajat.


*Mettä Nokkospesto -rouheesta valmistin öljyä ja vettä lisäämällä ns.peston, jonka levitin kaulitun leipätaikinan väliin. Idean leipääni sain Metta Nordicin omasta Instagram-julkaisusta. Julkaisun leipä oli leivottu spelt-jauhoista. Minä leivoin leivän luomuvehnäjauhoista ja hippusesta karkea luomuruisjauhoista. Leipään ohjeen otin ikivanhasta keittokirjasta - Maija keittää -kirjan vuoden 1951 painoksesta.   

Tämän keittokirjan ovat kirjoittaneet  Jyväskylän Kasvatusopillisen Korkeakoulun kotitalouden lehtori Alli Oksanen ja Jyväskylän kaupungin Jatkokoulun ja Yhteislyseon kotitalouden opettaja Liisi Hurme. Kirjan Alkulause on päivätty "Jyväskylässä elokuulla 1948".


Ohje löytyi kirjan Ruokaleipää  otsakkeen alta.

HIIVALEIPÄ

1 - 2 rkl hiivaa  (minä käytin 1 pussin kuivahiivaa)
1/2 -1 rkl suolaa  (minä käytin 1 tl suolaa)
1/2 - 1 l haalea vettä tai kuorittua maitoa (eli nyk. rasvaton maito)
600 - 700 g sekajauhoja: 
grahamjauhoja 300 g
ruisjauhoja 100 g
vehnäjauhoja 200 g
(minun jauhoni olivat n.200g ruisjauhoja ja loput vehnäjauhoja)

Ohjeteksti on niin oman aikansa hengen mukainen, että haluan sen myös sinulle, lukijani jakaa.

Suora lainaus em.kirjasta: "Hiiva ja suola liuotetaan keskenään nestemäiseksi ja lisätään  haaleaan nesteeseenJauhot lisätään (seulottuina) ja taikina alustetaan hyvin.  Taikina peitetään liinalla ja kohotetaan lämpimässä, vedottomassa paikassa.  Se saa kohota kooltaan kaksinkertaiseksi.  Sen jälkeen se nostetaan leivinpöydälle  ja vanutetaan. Liiallista jauhojen käyttöä on vältettävä.  Hiivaleipä leivotaan pyöreiksi tai soikeiksi leiviksi tai sämpylöiksi. Ne nostatetaan jauhotetulla leivinpöydällä tai pellillä.  Pistellään haarukalla ja paistetaan kohtalaisessa uuninlämmössä. Paistuneet leivät voidellaan vedellä ja peitetään leivinliinalla. - Yllämainittuja jauholaatuja voi käyttää vaihdellen.


Leivästä tuli niin hyvää, että taisin syödä itse siitä puolet😋. Spelttijauhoja pitää kaupasta tuoda seuraavalla kerralla, niin pääsen kokeilemaan miten ne taipuvat käsissäni taikinaksi. Uskon niistä saavan taatusti hyvää leipää. Seuraavaan Reko jakelun ostoslistaani lisään myös ohrajauhot, hienot ruisjauhot ja sämpyläjauhot. Minun kotivarani on tällä erää lähes loppuun käytetty ja näin tulee siihenkin taas päivitys.


Leipoessa tuli kuuma vaikka helteet tältä kesältä taitavatkin jäädä muistoiksi ilman viilentyessä syksyisempiin lukemiin. Istahdin hetkeksi  yrttiteekupin ääreen..  Valitsin juomakseni  hunajalla makeutetun yrttiteen.

Valitsin * Mettä Green Cleans  yrttiteen ja mustikkahunajan - yhtälailla olisin voinnut valita *Kuusenkerkkähunajan makeuttamaan juomaani. Tämä valitsemani yrttitee on erittäin puhdistava ja suositellaankin käytettäväksi kuuriluontoisesti, koska se sisältää voimakkaasti elimistöä puhdistavia yrtteja ja kasveja. Yrttisekoitus sisältää voikukan lehteä, nokkosen lehteä, minttua, persiljaa, siankärsämön kukkaa ja voikukan juurta. Tuote on luonnollisesti kofeiiniton.  * Kuusenkerkkähunajaa maistoin lusikankärjellä ja meinasin tehdä "Nalle Puhit" - on niin hyvän makuinen hunaja. Nyt myös kuusenkerkkähunaja on testattu.


Mustikkahunajassa näkyy vahva mustikan väri.


Mnulla on sinulle nyt sisäpiiri salaisuus , joka on tässä: 

Sinulla on mahdollisuus ostaa *Mettä Nordicin verkkokaupasta tuotteita 10 % alennuskoodilla METTÄSOMEETTA!1

Jos tykkäsit lukemastasi jaathan tämän kavereillesi somessa😊Kommentit

 1. Kiitoksia reseptistä ☺️ Nämä tuotteet on varmaan hyviä ja kiva, kun voi vanhoihin resepteihin tuoda uusia kikkoja. Tämä täytyy kyllä tallentaa sekä jakaa muillekkin. Hyvää päivän jatkoa Sinulle ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi kun kiva kuulla, että tykkäsit. Tuo vanha keittokirja on aika hauska. Lukiessani muistin, että lapsuudessani noita sanoja seulottu, vanutetaan ja sitten monissa kakku ohjeissa puhutaan paitoastiasta kutsuen sitä pannuksi eli tavanomainen leivinuunissa käytetty paistoastia lienee oli paistinpannu tai vastaava valurauta-astia.

   Poista
  2. Mäkin luin taannoin yhtä vanhaa keittokirjaa ja jotain hauskaa siinä oli myös mille naureskelin, mutta en nyt muista mitä se oli. Kuitenkin tuli sellainen tunne, että se asia sanottaisiin nykyään ihan toisin. Niin ne ajat muuttuu.

   Poista
  3. Muistan oman mummuni käyttäneen noita sanoja ja ehkä myös äitini käytti ollessani lapsi. Nykyään ei ihmiset välttämättä voi käsittää,mitä tarkoitetaan kuoritulla maidolla tai taikinan vanuttamisella.

   Poista
  4. Joo ei kyllä varmaan tiedä. Ennen käytettiin vähän erilaisia sanoja ja sitten oli murteetkin vielä vahvemmin käytössä.

   Poista
  5. Totta, murteet alkavat olla kohta harvinaista herkkua. Itse huomaan myös, että oma murre on lähes kadonnut, kun ollaan muutettu useampi kerta ja asuttu välillä pois täältä kotiseudulta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kommenttisi piristää päivääni